AMW partnerem konferencji poświęconej organizacjom proobronnym

28 lutego 2019

Prezes Agencji Mienia Wojskowego był jednym z prelegentów na konferencji „Rola organizacji proobonnych i klas mundurowych w budowaniu społecznego zaplecza Sił Zbrojnych”, która odbyła się 27 lutego w Warszawie. Organizatorem wydarzenia była Fundacja na Rzecz Obronności i Bezpieczeństwa Kraju „Combat Alert”, a AMW została jednym z jego patronów. Oprócz dowódców oraz przedstawicieli instytucji związanych z wojskiem w konferencji wzięli udział członkowie organizacji proobronnych i klas mundurowych z całej Polski.

Spotkanie otworzyli marszałek Sejmu Stanisław Tyszka oraz przewodniczący Sejmowej Komisji Obrony Narodowej Michał Jach. Następnie można było wysłuchać wykładów dowódców: 18 Dywizji Zmechanizowanej gen. dyw. dra Jarosława Gromadzińskiego oraz Wojsk Obrony Terytorialnej gen. dyw. Wiesława Kukuły. Pierwszy z prelegentów skupił się na roli organizacji proobronnych w budowaniu społecznego zaplecza Sił Zbrojnych RP. Tematem drugiego wystąpienia była rola WOT w systemie obronnym. Pierwszą część konferencji zakończył wykład dziekana Akademii Wojsk Lądowych ppłk. dra Józefa Ledzianowskiego o wpływie organizacji proobronnych na kształtowanie postaw przyszłych oficerów oraz dyskusja podsumowująca.

Drugi panel konferencji otworzył prezes Agencji Mienia Wojskowego Krzysztof Falkowski - Oprócz naszych statutowych zadań od lat skutecznie współpracujemy z organizacjami proobronnymi na kilku płaszczyznach dokładając w ten sposob swoją małą cegiełkę do rozwoju tych organizacji. W swoim wystąpieniu wskazał m.in. na wsparcie finansowe udzielane przez AMW, specjalną ofertę Agencji oraz jej spółki Wojskowego Przedsiębiorstwa Handlowego przygotowanej z myślą o organizacjach proobronnych, udostępnianiu na ich rzecz nieruchomości oraz o zaangażowaniu Agencji w stworzenie dla nich centrum szkoleniowego.

W drugiej części spotkania wystąpili m.in.: dowódca 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej ppłk Norbert Iwanowski, inspektor szkolenia Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych płk Sławomir Lidawa czy zastępca dyrektora Departamentu Edukacji, Kultury i Dziedzictwa MON dr Zbigniew Ciosek. Wśród prezentowanych tematów pojawiły się m.in. zagadnienia związane ze współpracą wojska z organizacjami proobronnymi i innymi partnerami społecznymi, klasami mundurowymi oraz kształtowaniem postaw obywatelskich.

Udział AMW jako partnera konferencji to kolejny projekt realizowany przez Agencję związany ze wsparciem organizacji proobronnych. Obecnie Agencja zaangażowana jest w stworzenie centrum szkoleniowego z salami wykładowymi, magazynami sprzętu oraz strzelnicą strzelnicą w miejscowości Brody-Parcele. Ośrodek powstałby na terenie nieruchomości zabudowanej obiektami fortecznymi Grupy Fortecznej „Carski Dar”, która znajduje się w zasobie AMW. Zarządzającym projektem będzie Fundacja „Combat Alert”.