Zamiana gruntów pod krakowskie Centrum Muzyki sfinalizowana

28 grudnia 2018

Zgodnie z zawartym listem intencyjnym oraz dzięki aktywnym staraniom Agencji Mienia Wojskowego drugi i ostatni etap zamiany gruntów AMW z województwem małopolskim pod budowę Centrum Muzyki właśnie stał się faktem. Finalizację przedsięwzięcia potwierdził akt notarialny podpisany dziś przez marszałka województwa małopolskiego Witolda Kozłowskiego, wicemarszałka Łukasza Smółkę i dyrektora krakowskiego oddziału regionalnego AMW Przemysława Wierzbę. Zamiana pozwoli zarządowi województwa na realizację ważnej społecznie inwestycji - zapowiadanego od wielu lat - Centrum Muzyki i Parku Grzegórzki.

Zgodnie z podpisanym aktem notarialnym Agencja przekaże na rzecz województwa małopolskiego działkę nr 173/16 (obręb 17 Kraków-Śródmieście) o pow. ponad 6400 m². To na niej oraz na terenie, który już wcześniej został przekazany przez AMW (łącznie ponad 2,92 ha) powstanie nowoczesny kompleks sal koncertowych oraz budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej. Swoje zaplecze znajdą w nich najważniejszych krakowskie zespoły - Capella Cracoviensis, artyści z filharmonii im. Karola Szymanowskiego oraz Sinfonietty Cracovia.

Do gminy miejskiej Kraków już wcześniej trafiły tereny, na których powstać ma między innymi Park Grzegórzki – zieleń okalająca obiekty tworzące Centrum Muzyki. To działki o łącznej powierzchni ponad 5,3 ha. Całość inwestycji będzie tworzyła spójną, nowoczesną pod względem architektonicznym i urbanistycznym przestrzeń, która jednocześnie będzie miejscem odpoczynku i rekreacji dla mieszkańców Krakowa.

W ramach zamiany AMW uzyska od województwa działkę nr 11/14 z (obręb 42 Podgórze) o pow. przeszło 3100 m². Wliczając w to nieruchomości przejęte w pierwszym etapie, Agencja będzie miała do dyspozycji ponad 2,76 ha gruntu w krakowskiej dzielnicy Podgórze przy ul. Czerwone Maki. W opracowywanym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego w przeważającej części przeznaczone są pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną.

Obecnie trwają już prace projektowe i wkrótce w tej lokalizacji Agencja będzie mogła przystąpić do realizacji swoich ustawowych zadań związanych budową mieszkań oraz zakwaterowaniem Sił Zbrojnych RP. Natomiast dwie działki położone przy ulicy Smoleńskiego o łącznej powierzchni blisko 1,9 ha pozyskane przez Agencję w pierwszym etapie zamiany zostały już przekazane do Krajowego Zasobu Nieruchomości w celu realizacji rządowego programu budowy mieszkań dla obywateli. Zapisy planistyczne pozwalają tam na zabudowę mieszkaniową wielorodzinną.

Zasób AMW wzbogacił się również o tereny położone w Nowej Hucie przy ul. Stefczyka. To aż 74 działki o łącznej powierzchni przeszło 7,71 ha, przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną wraz z wewnętrznym układem komunikacyjnym.

Podpisany 28 grudnia br. akt notarialny między Agencją Mienia Wojskowego i nowym zarządem województwa małopolskiego to zielone światło do realizacji zadań inwestycyjnych zaplanowanych i wyznaczonych do wykonania w Krakowie na najbliższe lata.