Sklepy AMW otwierają się na klientów

12 października 2018

Od 16 października br. stacjonarne punkty sprzedaży Agencji Mienia Wojskowego będą otwarte dłużej i częściej. Zakupy zrobimy trzy, a nie dwa razy w tygodniu jak dotychczas. A co najważniejsze - we wtorki i czwartki sklepy będą czynne do 17:30, a w środy do 15:00. Agencyjne punkty działają w Bydgoszczy, Lublinie, Krakowie, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i Szczecinie. W ich ofercie znajdziemy przede wszystkim wycofaną z armii odzież, drobny sprzęt i wyposażenie. Tylko w ubiegłym roku AMW zarobiła na sprzedaży mienia niekoncesjonowanego ponad 20 mln zł. Zyski Agencja przekazała na modernizację techniczną polskiej armii.

Staramy się otwierać na nowych klientów i zależy nam na tym, żeby zakupy mogły zrobić też osoby, które pracują na pełnych etatach. Teraz nasze punkty będą czynne we wtorki i czwartki od 12:00-17:30 oraz w środy od 9:00 do 15:00. Dodatkowo będzie można też zapłacić w nich kartą – tłumaczy Krzysztof Falkowski, prezes Agencji Mienia Wojskowego.

Część stacjonarnych punktów sprzedaży z powodzeniem działa już od kilku lat. Kilka z nich, jak te w Bydgoszczy, Lublinie, Poznaniu i Warszawie wystartowało w ubiegłym roku. Mimo uruchomienia sklepu internetowego stacjonarne punkty sprzedaży wciąż mają swoich oddanych fanów. Punkty mają swoich stałych klientów, którzy przyzwyczaili się do tradycyjnych zakupów. Część z nich podkreśla, że nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu i możliwości samodzielnego przeglądania towaru – wyjaśnia rzecznik prasowy AMW Małgorzata Weber.

W sklepach AMW na półkach znajdziemy przede wszystkim żołnierską klasykę: kurtki polowe wz. 93 w wersji podstawowej oraz z podpinką (ceny od 20 do 60 zł netto), spodnie polowe (30-50 zł), wojskowe koszule (8-15 zł), hełmy stalowe (15-25 zł) czy berety (5-10 zł). Na nabywców czekają też manierki (2-8 zł), menażki (od 4 do 50 zł), różnego rodzaju torby (od 6,5 do 65 zł). Oferta i ceny mogą różnić się w zależności od stanu i rodzaju asortymentu w każdym z oddziałów.

W części punktów ze względu na ograniczoną ilość towaru obowiązują limity zakupów, jakie może zrobić jedna osoba. Zazwyczaj to pięć sztuk na osobę. W każdym ze sklepów możemy zapłacić za nie gotówką lub kartą. Pełna oferta wraz z cennikiem dostępna na stronie www.amw.com.pl w zakładce „Uzbrojenie i sprzęt wojskowy/ Sprzęt wojskowy/ Sprzedaż bezprzetargowa”. Wszyscy, którzy nie są w stanie odwiedzić punktów stacjonarnych mogą zrobić zakupy w sieci na stronie www.sklep.amw.com.pl

Środki uzyskane ze sprzedaży internetowej, podobnie jak pozostałe zyski pochodzące z zagospodarowania   powojskowego sprzętu Agencja przekazuje na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP. Od początku funkcjonowania AMW zasiliła fundusz kwota blisko 2 mld złotych.