Nowe mieszkania dla żołnierzy w Gdyni

25 kwietnia 2018

25 kwietnia br. Agencja Mienia Wojskowego przekazała do użytkowania nowy budynek mieszkalny przy ulicy Górniczej 26 w Gdyni. Zamieszkają w nim żołnierze, którzy w większości pełnią służbę w gdyńskich jednostkach. Tuż po godzinie 12 pierwsi wojskowi i ich rodziny odebrali klucze do swoich mieszkań z rąk dyrektor Oddziału Regionalnego AMW w Gdyni Danuty Sikory. Inwestycja powstała ze środków uzyskanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, bez udziału dotacji budżetowej.

W budynku przy ul. Górniczej 26 w Gdyni na lokatorów czeka 18 trzypokojowych mieszkań. Zamieszkają w nich żołnierze służący m.in. w 43 Bazie Lotnictwa Marynarki Wojennej, 13 Dywizjonie Trałowców, Dywizjonie Okrętów Wsparcia oraz na ORP Błyskawica.

Wszystkie lokale wykończone są „pod klucz”. W przedpokoju, kuchni i łazience podłogi wyłożono płytkami, a w pokojach - panelami. Kuchnie wyposażono w kuchenki elektryczne oraz zlewozmywaki, a w łazienkach zainstalowano umywalki, wanny i toalety. Żołnierze we własnym zakresie będę musieli zadbać jedynie o meble.

Do każdego lokalu przypisana jest komórka lokatorska oraz miejsce parkingowe w hali garażowej. Budynek wyposażony jest w windy oraz miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych.

Agencja Mienia Wojskowego zadbała również o infrastrukturę i odpowiednią adaptację najbliższego otoczenia, urządzając w pobliżu obiektu m.in.: chodniki, klomby oraz plac zabaw dla dzieci.

Koszt inwestycji wyniósł nieco ponad 5 mln złotych. Jej wykonawcą jest spółka AMW Sinevia.

Przedsięwzięcie zostało w całości sfinansowane ze środków wypracowanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, bez udziału dotacji budżetowej.