Mieszkania dla żołnierzy, szkoła dla Torunia

4 lipca 2018

4 lipca br. o 12:00 w siedzibie Urzędu Miasta Torunia podpisany został akt notarialny, który sfinalizował zamianę gruntów między Agencją Mienia Wojskowego i Miastem Toruń. Dzięki temu na przekazanych przez AMW działkach przy ul. Strzałowej będzie mogła powstać szkoła, a dodatkowo na Wałach Generała Sikorskiego miasto zyska tereny do wykorzystania pod usługi i inwestycje infrastrukturalne (drogę). W zamian Agencja otrzyma grunty przy ul. Trzcinowej, które będzie mogła przeznaczyć pod inwestycje mieszkaniowe dla żołnierzy oraz ul. Wapiennej - do zagospodarowania komercyjnego. Dodatkowo, zgodnie z ustaleniami obu stron, na konto AMW wpłynie pół miliona złotych.

Podpisanie aktu notarialnego dotyczącego zamiany nieruchomości to rezultat kilkumiesięcznych starań i dobrej współpracy Agencji Mienia Wojskowego oraz miasta Torunia. Cieszymy się, że rozmowy znalazły swój szczęśliwy finał i zamiana nieruchomości stała się faktem. To bardzo dobra wiadomość nie tylko dla Agencji, ale też mieszkańców Torunia  i żołnierzy z toruńskiego garnizonu. Na części pozyskanych terenów planujemy budowę mieszkań dla wojskowych i ich rodzin, a pozostałe grunty przeznaczymy na sprzedaż. Uzyskane w ten sposób środki będziemy mogli w przyszłości przeznaczyć na realizację naszych ustawowych zadań związanych z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych - tłumaczy  prezes AMW Krzysztof Falkowski.

Zamiana nastąpi na podstawie art. 14 ust. 3 ustawy o gospodarce nieruchomościami, zgodnie z którym nie ma obowiązku dopłat w przypadku różnej wartości zamienianych gruntów. Na rzecz miasta Agencja przekaże dwie działki o powierzchni ponad 3 ha, które - zgodnie z uchwalonym tam miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego – Toruń przeznaczy na cele związane z realizacją zadań własnych gminy. Jednym z nich będzie szkoła, drugim – droga wraz z infrastrukturą towarzyszącą.

W ramach zamiany AMW uzyska działki o łącznej powierzchni ponad 1,6 ha  zlokalizowane przy ul. Trzcinowej 7-9 i 11-13 (powierzchnia ponad 0,4 ha; działki nr 704, 709, 710 i 711, obr. 0074) oraz ul. Wapiennej 5 (powierzchnia prawie 1,2 ha, działka nr 32/7, obręb 0042). Zapisy planistyczne w przypadku pierwszej z nieruchomości pozwalają na zabudowę mieszkaniową wielorodzinną, co umożliwi Agencji realizację jej celów ustawowych. Z kolei działkę  przy ul. Wapiennej będzie mogła przeznaczyć do sprzedaży w drodze przetargu, a uzyskane środki posłużą do realizacji kolejnych inwestycji.

Podpisany akt notarialny i finalizacja zamiany gruntów sprawi, że Agencja Mienia Wojskowego zyska nowe działki pod realizację zabudowy mieszkaniowej dla żołnierzy, a mieszkańcy Torunia – szkołę i drogę. Przejęte nieruchomości Agencja przeznaczy na realizację swoich ustawowych zadań związanych głównie z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych RP. W pierwszej kolejności pod inwestycje dla żołnierzy przeznaczone mają zostać tereny przy ul. Trzcinowej. Z uwagi na potrzeby mieszkaniowe w garnizonie Toruń (obecnie na mieszkanie oczekuje tam 28 żołnierzy) i uchwalony już miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego teren będzie mógł zostać przeznaczony na realizację nowych mieszkań dla służących  na tym terenie wojskowych. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pierwsi żołnierze do gotowych mieszkań będą mogli się wprowadzić w 2021 roku.