Dominik Zaremba - pełniącym obowiązki prezesem Agencji Mienia Wojskowego

Biuro Prezesa AMW w Warszawie
30 października 2017

27 października 2017 roku minister obrony narodowej Antoni Macierewicz powierzył Dominikowi Zarembie pełnienie obowiązków prezesa Agencji Mienia Wojskowego. Jednocześnie wykonuje on nadal zadania przypisane stanowisku zastępcy prezesa AMW, które objął 1 kwietnia 2016 roku. Dotychczasowy prezes AMW Mateusz Mroz złożył 24 października br. rezygnację, która została przyjęta.

Dominik Zaremba jest prawnikiem, absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Ukończył także studia podyplomowe z zakresu rolnictwa w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uczęszcza na studia Master of Business Administration w Wyższej Szkole Handlu i Usług w Poznaniu.

Doświadczenie zawodowe zdobywał w Centrum Obsługi KPRM. W latach 2006 - 2007 pracował w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, gdzie doradzał kolejno: sekretarzowi stanu w KPRM, ministrowi - członkowi Rady Ministrów oraz wicepremierowi. Brał udział w posiedzeniach Komitetu Stałego Rady Ministrów.

W 2007 r. pracował w gabinecie Marszałka Sejmu RP. Następnie został dyrektorem gabinetu ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

W latach 2008-2014 pracował w Agencji Rynku Rolnego. Następnie  pracował na rzecz Parlamentu Europejskiego. Od grudnia 2015 r. był doradcą prezesa Agencji Mienia Wojskowego. 1 kwietnia 2016 r. minister obrony narodowej powołał Dominika Zarembę na stanowisko zastępcy prezesa Agencji Mienia Wojskowego na którym odpowiada za zakwaterowanie żołnierzy, inwestycje, windykacje oraz zamówienia publiczne.

Powierzenie obowiązków prezesa Agencji Mienia Wojskowego Dominikowi Zarembie odbyło się na podstawie art. 11 ust 4. ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o Agencji Mienia Wojskowego (Dz. U. z 2017 r. poz. 1456).